Skrót Opis alergenu Oznaczenie Produkty, które mogą zawierać alergen
A1 Ziarna zbóż zawierające gluten:pszenica,jęczmień, owies, żyto, orkisz,ich hybrydowe odmiany, jak również produkty przygotowane na ich bazie produkty spożywcze oraz wypieki na bazie powyższych ziaren zbóż:skrobia,mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, płatki otręby, produkty pełnoziarniste. kasza bulgur, kiełki pszenicy makaron,naleśniki, bułka tarta,mieszanki zbóż,mieszanki do wypieków/mieszanki do ciast, chleb,wypieki, torty z kremem,ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa(słodowa),sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki do przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony zbożowe, lody z waflem, substancje rozdzielające w tartym serze, także wędliniarskie specjały regionalne
A2 Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie krewetki, raki, homary, kraby, kryl, langusty,krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate masło rakowe,pasta z krewetek,sashimi, surimi, prażynki krewetkowe,bouillabaisse, paella
A3 Jaja oraz ich produkty przygotowane na ich bazie żółtka jaj,białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie,jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem "ovo"(=jajo) w nazwie: ovomucin, lizozym z jaj (np:w serze), lecytyna z jaj kurzych biszkopty/sucharki. tort Pawłowa. bezy,torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody,pianka oraz polewy do kaw smakowych, sosy (np: sos holenderki, sos bermeński), majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, "lepiszcza" na potrzeby zbóż oraz dekoracji na chlebie i wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny oraz inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi
A4 Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie ryby wszelkiego typu: surowe, gotowane oraz marynowane, kawior, ikra żelatyna surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois,sos Worcester, pikantne sosy/przyprawy (azjatyckie),potrawy regionalne (np; sushi, ryż smażony, paello, rolki wiosenne, vitellio tonnato, bouillabaisse), Krwawa Mary (z sosem Worcester)
A5 Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie olej arachidowy(również w formie tłuszczu do smażenia zanurzeniowego), masło arachidowe wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np: sos satay), dressingi, pesto,  potrawy regionalne (np: afrykańskie, azjatyckie, ,meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie
A6 ziarno sojowe oraz produkty ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos teriyaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
A7 Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie(łącznie z laktozą) białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko seratkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana kwaśna, śmietana, creme fraiche, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi
A8 Orzechy z drzew orzechowych tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub makadamia Queensland, oraz produkty przygotowane na ich bazie olej z orzechów włoskich, olej z orzechów laskowych, olej migdałowy, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło  orzechowe marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, makaroniki czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie\, chleb z orzechami, mortadela (z orzechami pistacjowymi) produkty o smaku kawowym
A9 seler oraz produkty przygotowane na jego bazie seler korzeniowy,naciowy, ziarna selera, liść selera, soki warzywne z zawartością selera, sól selerowa mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe, sałatki warzywne, pikantne przystawki
A10 gorczyca oraz produkty na jego bazie ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące  nasiona gorczycy, liście oraz kwiaty gorczycy wędliny, produkty mięsne: rolady,potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe
A11

ziarna sezamowe praz produkty na jego bazie

ziarna sezamowe.  oleje. pasty. masła, mąka, sól sezamowa bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal  (pasta z bakłażana)
A12

Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu  siarkowego wino (z zawartością siarczanów), oraz napoje alkoholowe. suszone owoce (w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor). produkty na bazie tartego chrzanu;mniejsze ilości na przykład taki z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego purre ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczającego poziomu pociągającego za sobą wymóg uwzględnienia w opisie
A13

Łubiny oraz produkty przygotowane na jego bazie

  mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa kiełki łubinu
A14

Mięczaki oraz produkty przygotowane na jego bazie

omułki. (małże, omułki jadalne, przegrzebki, ostrygi) ślimaki, uchowce, głowonogi (kałamarnice); kalmary. ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice (polpo, pulpo) sepia (barwnik z mątwy), czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella

Dbamy o Wasze Pociechy

twittergallerycontact