Skrót | Opis alergenu | Oznaczenie | Produkty, które mogą zawierać alergen |
A1 | Ziarna zbóż zawierające gluten:pszenica,jęczmień, owies, żyto, orkisz,ich hybrydowe odmiany, jak również produkty przygotowane na ich bazie | produkty spożywcze oraz wypieki na bazie powyższych ziaren zbóż:skrobia,mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, płatki otręby, produkty pełnoziarniste. kasza bulgur, kiełki pszenicy | makaron,naleśniki, bułka tarta,mieszanki zbóż,mieszanki do wypieków/mieszanki do ciast, chleb,wypieki, torty z kremem,ciasta, ciastka, herbatniki, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa(słodowa),sosy na bazie zasmażki, napoje na bazie kakao, mieszanki do przypraw, sos sojowy, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony zbożowe, lody z waflem, substancje rozdzielające w tartym serze, także wędliniarskie specjały regionalne |
A2 | Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie | krewetki, raki, homary, kraby, kryl, langusty,krewetki czerwone, krewetki królewskie, kraby pająkowate | masło rakowe,pasta z krewetek,sashimi, surimi, prażynki krewetkowe,bouillabaisse, paella |
A3 | Jaja oraz ich produkty przygotowane na ich bazie | żółtka jaj,białko jaj, ubite białko jaj, jaja w płynie,jaja w proszku, jaja mrożone, substancje oraz produkty spożywcze z przedrostkiem "ovo"(=jajo) w nazwie: ovomucin, lizozym z jaj (np:w serze), lecytyna z jaj kurzych | biszkopty/sucharki. tort Pawłowa. bezy,torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody,pianka oraz polewy do kaw smakowych, sosy (np: sos holenderki, sos bermeński), majonez, spoiwo w mięsie mielonym, panierki, ciasta, "lepiszcza" na potrzeby zbóż oraz dekoracji na chlebie i wypiekach, glazura cukrowa, likier jajeczny oraz inne rodzaje likieru, makaron jajeczny, surimi |
A4 | Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie | ryby wszelkiego typu: surowe, gotowane oraz marynowane, kawior, ikra | żelatyna surimi, kamaboko (japońskie surimi), (pasta) anchois,sos Worcester, pikantne sosy/przyprawy (azjatyckie),potrawy regionalne (np; sushi, ryż smażony, paello, rolki wiosenne, vitellio tonnato, bouillabaisse), Krwawa Mary (z sosem Worcester) |
A5 | Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie | olej arachidowy(również w formie tłuszczu do smażenia zanurzeniowego), masło arachidowe | wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy (np: sos satay), dressingi, pesto, potrawy regionalne (np: afrykańskie, azjatyckie, ,meksykańskie), mieszanki orzechów, bakalie |
A6 | ziarno sojowe oraz produkty | ziarno sojowe, mąka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, desery sojowe, nierafinowany olej sojowy, lecytyna sojowa, białko sojowe, ser tofu, pasta miso, tempeh, kiełki soi | przyprawy (sosy sojowe, sos shoyu, sos tamari, sos teriyaki, sos Worcester), wegetariańskie pasty do smarowania pieczywa oraz dania wegetariańskie, surimi, chleb oraz wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego |
A7 | Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie(łącznie z laktozą) | białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko seratkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana kwaśna, śmietana, creme fraiche, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło | margaryna, tłuszcze roślinne do smarowania pieczywa, czekolada, wypieki, nugat, lody, desery, zabielacz do kawy, puree ziemniaczane, surimi |
A8 | Orzechy z drzew orzechowych tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub makadamia Queensland, oraz produkty przygotowane na ich bazie | olej z orzechów włoskich, olej z orzechów laskowych, olej migdałowy, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe | marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, makaroniki czekolada, bakalie, gotowe przekąski, musli, sosy do sałatek, pesto oraz pozostałe sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie\, chleb z orzechami, mortadela (z orzechami pistacjowymi) produkty o smaku kawowym |
A9 | seler oraz produkty przygotowane na jego bazie | seler korzeniowy,naciowy, ziarna selera, liść selera, soki warzywne z zawartością selera, sól selerowa | mieszanki przypraw, curry, buliony, zupy, mięsa duszone z jarzynami, sosy, produkty wędliniarskie oraz mięsne, sałatki delikatesowe, sałatki warzywne, pikantne przystawki |
A10 | gorczyca oraz produkty na jego bazie | ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy, liście oraz kwiaty gorczycy | wędliny, produkty mięsne: rolady,potrawy curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe, marynaty, zupy, sosy, sosy chutney, sałatki delikatesowe |
A11 |
ziarna sezamowe praz produkty na jego bazie |
ziarna sezamowe. oleje. pasty. masła, mąka, sól sezamowa | bułki do hamburgerów, chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, zastosowania w obrębie kuchni azjatyckiej, tureckiej oraz orientalnej, falafel, humus, mutabal (pasta z bakłażana) |
A12 |
Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego | wino (z zawartością siarczanów), oraz napoje alkoholowe. suszone owoce (w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor). produkty na bazie tartego chrzanu;mniejsze ilości na przykład taki z jakimi mamy do czynienia w przypadku błyskawicznego purre ziemniaczanego, częstokroć nie przekraczającego poziomu pociągającego za sobą wymóg uwzględnienia w opisie |
A13 |
Łubiny oraz produkty przygotowane na jego bazie |
mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach oraz w wegetariańskich zamiennikach mięsa kiełki łubinu | |
A14 |
Mięczaki oraz produkty przygotowane na jego bazie |
omułki. (małże, omułki jadalne, przegrzebki, ostrygi) ślimaki, uchowce, głowonogi (kałamarnice); kalmary. ośmiorniczki, mątwy, ośmiornice (polpo, pulpo) | sepia (barwnik z mątwy), czarny makaron z owocami morza, surimi, sashimi, bouillabaisse, paella |