Przedszkolaki  z grupy  Bratki wspólnie z panią Hania i Benią piekły rogaliki. Zanim jednak rozpoczęły pracą pani Hania opowiedziała dzieciom o daniach, które dzieci znają i jedzą ale nie wszyscy pamiętają nazwy regionalne: kluchy na łachu , pyry z gzikiem, polewka, plyndze, faworki, andruty kaliskie no i oczywiści rogale marcińskie.

Po wspólnym odczytaniu obrazkowego przepisu dzieci rozpoczęły pracę. Pani Bena pomogła dzieciom ugnieść ciasto a dzieci nakładały powidła  i  sprawnie je zwijały  tworząc rogaliki.

Ostrożnie aby nikt nie oparzył się podpatrywały w kuchni kolejny etap  czyli pieczenia. Po studzeniu było już lukrowanie, posypywanie orzeszkami i najprzyjemniejszy etap –degustacja.

Dzieci z apetytem jadły przygotowane przez siebie rogaliki.

Dbamy o Wasze Pociechy

twittergallerycontact